Het Mobile World Congress in Barcelona is weer achter de rug. Het bood kansen voor bedrijven die innovaties willen presenteren en andere ondernemers willen ontmoeten. Daar kan Team dutch digital delta ze bij helpen, vertelt directeur Frits Grotenhuis. “We zitten aan de voorkant van de ontwikkeling van ICT-innovatie.”
Tijdens het MWC waren Nederlandse bedrijven te vinden in het Nederlandse Paviljoen. Dat geldt ook voor dutch digital delta, dat meer bekendheid wil krijgen tijdens de grote jaarlijkse telecombeurs. Frits Grotenhuis zwaait sinds november vorig jaar de scepter over deze topsector.
Hij legt uit wat dutch digital delta inhoudt: “Nederland heeft een zogeheten ‘missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid’ (MTIB). Dat beleid wordt gevoerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is gericht op innovatie en economische structuurversterking. Met als insteek het behouden van een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een goede concurrentiepositie voor Nederland. Binnen het MTIB worden 10 topsectoren onderscheiden, waarvan ICT er sinds 2019 één is. dutch digital delta is de naam voor het team van de topsector ICT.”
Nieuwe samenwerkingen
Binnen de topsector ICT wordt vaak gezocht naar nieuwe samenwerkingen. Team dutch digital delta geeft, in nauwe samenwerking met de overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen toegang tot een relevant nationaal en internationaal netwerk. Daarmee wordt ook samenwerking gestimuleerd in Europese projecten. “We hebben een groot netwerk met veel kennis en we bieden de mogelijkheid om concreet mee te doen in een aantal projecten en programma’s samen met onze partners. Dat is meestal direct relevant voor grotere bedrijven en kennisinstellingen, maar daarnaast is het mkb voor ons ook een belangrijke doelgroep”, vertelt Frits. Vanuit de overheid wordt geprobeerd om met regelingen en subsidies ‘het veld’ verder te brengen. “We zitten echt aan de voorkant met de ontwikkeling van kennis en innovatie in ons ICT-ecosysteem. Commercialisatie en de ontwikkeling van innovatieve diensten en producten zelf past daar niet bij. Dat zit te dicht op de markt en kan worden aangemerkt als staatssteun.”
Sleuteltechnologieën
Er zijn vijf technologieën waar de nadruk op ligt binnen de topsector ICT. Deze technologieën worden sleuteltechnologieën genoemd. Het gaat daarbij over: kunstmatige intelligentie (AI), big data, cybersecurity, future network services (waaronder 5G) en blockchain. “Rond die vijf sleuteltechnologieën bouwen we coalities om met elkaar het hele veld verder te brengen.” Zo is er rondom kunstmatige intelligentie (AI) bijvoorbeeld de Nederlandse AI Coalitie gevormd. Daar werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen, specifiek op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar AI en wordt ontwikkeling bevorderd. Op dezelfde manier zijn ook organisaties op het gebied van blockchain gebundeld in de Dutch Blockchain Coalition en als het gaat over big data is er de community Commit2Data. Daarnaast heeft Team dutch digital delta drie speerpunten: mkb, internationalisering en ‘human capital agenda’.
Bekendheid en MWC
“Grote bedrijven weten ons vaak wel te vinden”, vertelt Frits. “De uitdaging zit met name bij het mkb. Hoe krijg je die mee om kennis te ontwikkelen gericht op innovatie? Met voor hen als uiteindelijk doel het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten.”
Om meer mkb-bedrijven bij het initiatief te betrekken, wil dutch digital delta dus de bekendheid vergroten. Frits: “De bekendheid komt niet vanzelf, dat gebeurt via de website, onze nieuwsbrieven, via partners zoals brancheorganisaties en events zoals het MWC.” Tijdens het MWC is Frits dan ook zelf te vinden op het Nederlandse Paviljoen en daar gaat hij graag in gesprek met mkb-bedrijven en andere geïnteresseerden over wat dutch digital delta voor hen kan betekenen. Hij wordt vergezeld door onder andere Jeannine Peek, het boegbeeld van de Nederlandse ICT-sector.
Future Network Services
Frits besluit: “TNO, partner van dutch digital delta, heeft tijdens een presentatie ingezoomd op Future Network Services en het belang daarvan. Want future network services is bij uitstek zo’n onderwerp dat je niet alleen lokaal of landelijk kunt oppakken, maar die moet je ook internationaal bekijken.”
Wil je ook meedoen aan de dutch digital delta? Mail dan naar communicatie@dutchdigitaldelta.nl of kijk op www.dutchdigitaldelta.nl.
(Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPro Magazine nummer 1)